5 rooms in Santorini

The five rooms that we renovated overlook the volcano, not far away from the port of the island. A light palette of materials was chosen with terrazzo floors. The existing rooms retain their orthogonal shapes and emphasis is given to the design of furniture, especially beds and lamps. A new bed was designed with its headboard made of leather straps. Two custom lights with circular shapes were also designed: one for the vanity desk features an orange plexiglas, as well as a circular mirror directly in front of it, sliding at various positions, from the full disclosure of the Plexiglas, till its total concealment. A second light fixture is vertical, extends from floor to ceiling and features two concentric drums -the inside of them either closes the vertical gap on the perimeter drum, or, by rotating on one side, reveals the whole width of the gap so that refracted light is maximized.

  • Status Completed
  • Year 2017 - 2018
  • Location Santorini
  • Photos

    Antonis Elefterakis

5 Δωμάτια στη Σαντορίνη

Τα πέντε δωμάτια που ανακαινίστηκαν κοιτούν την Καλντέρα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι αυτού του νησιού. Επιλέχτηκε μια ανοιχτόχρωμη παλέτα υλικών και η χρήση μωσαϊκών δαπέδων αντί για τσιμεντοκονίες. Με βάση τα δεδομένα σχήματα των δωματίων, έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό της επίπλωσης, ειδικά των κρεβατιών και των φωτιστικών. Σχεδιάστηκε ένα κρεβάτι με κεφαλάρι από λουρίδες δέρματος. Σχεδιάστηκαν επίσης δύο φωτιστικά με κυκλικά σχήματα: το ένα για το vanity με ένα πορτοκαλί plexiglas το οποίο διαθέτει μπροστά του έναν κυκλικό καθρέφτη που ολισθαίνοντας καταλαμβάνει διάφορες θέσεις, από την αποκάλυψη του plexiglas μέχρι την ολική του απόκρυψη. Ένα δεύτερο φωτιστικό είναι κατακόρυφο, εκτείνεται από ταβάνι σε πάτωμα και διαθέτει δύο ομόκεντρα τύμπανα -το εσωτερικό εξ αυτών είτε κλείνει το κατακόρυφο άνοιγμα στο τύμπανο της περιμέτρου είτε, παραμερίζοντας, αποκαλύπτει το εσωτερικό ανακλαστήρα, μεγιστοποιώντας έτσι το εξερχόμενο φως.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2017 - 2018
  • Τοποθεσία Σαντορίνη
  • Φωτογραφίες

    Αντώνης Ελευθεράκης