Apartment renovation in Psyri, Athens

Descending Ermou Street in the area of Psyri, we have the impression that we are moving away from Athens’ center –the vibrant street facades give way to a less dense city fabric as we leave behind Athinas Street. Thus it comes somewhat as a surprise when reaching the third floor of an existing building we turn around and face both the Parthenon and the National Observatory. They do strike us for their vicinity (600 meters from the apartment are quite close), but it was the immediate context that actually became for us a much more direct inspiration for this renovation: I refer to the tiled roofs and the beige walls of the surrounding buildings, a collage of warm, earthy colors. We were lucky that the existing terrazzo floor of the apartment after being polished, revealed colours of similar tonalities. As soon as it was decided that only one bedroom would be placed, the renovation put strong emphasis on the bath itself, a space benefiting a double view, towards the Parthenon and the Observatory. Opposite the open kitchen, a linear bedside panel becomes the continuation of a wardrobe.

  • Status Completed
  • Year 2016 - 2017
  • Location Athens
  • Photos

    Julia Klimi, Memos Filippidis

  • Credits Contractor:
    Costas Pongas

Διαμέρισμα στου Ψυρρή

Κατεβαίνοντας την Ερμού στην περιοχή του Ψυρρή, έχεις την εντύπωση ότι απομακρύνεσαι από το κέντρο –συμβάλουν σε αυτό τα μέτωπα του δρόμου με τις λίγες οπτικές φυγές αλλά και η μείωση της πυκνότητας χρήσεων, όσο αφήνεις πίσω σου την Αθηνάς. Οπότε είναι ως ένα βαθμό έκπληξη το ότι ανεβαίνοντας στον τρίτο όροφο της Ναυάρχου Αποστόλη, όταν στρίψεις το βλέμμα σου στα παράθυρα, αντικρίζεις τον Παρθενώνα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Αυτά μπορεί να είναι η όχι τόσο μακρινή θέα (στα 600 μέτρα από το διαμέρισμα), αλλά ο άμεσος περίγυρος, ορατός από ψηλά, αποτέλεσε την πολύ πιο άμεση έμπνευση μας: αναφέρομαι στις κεραμιδένιες στέγες και στους μπεζ τοίχους των κτιρίων, ένα κολάζ από ζεστά, γήινα χρώματα. Το ήδη υπάρχον μωσαϊκό δάπεδο του διαμερίσματος που τρίφτηκε και γυαλίστηκε, φανέρωσε μάλιστα αντίστοιχες τονικότητες. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι θα τοποθετηθεί ένα υπνοδωμάτιο, η ανακαίνιση πριμοδότησε τον χώρο του λουτρού, ενός χώρου προς τη μεριά της Ερμού και με διπλή θέα, στον Παρθενώνα και το Αστεροσκοπείο. Απέναντι από την ανοιχτή κουζίνα, ένα γραμμικό έπιπλο μετασχηματίζεται από κεφαλάρι του κρεβατιού σε ντουλάπα.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2016 - 2017
  • Τοποθεσία Αθήνα
  • Φωτογραφίες

    Τζούλια Κλίμη, Μέμος Φιλιππίδης

  • Συντελεστές έργου Κατασκευή :
    Κώστας Πόγκας