Apartment in Nea Smyrni

This apartment occupies the ground and first floor of an apartment building that we designed in Nea Smyrni, Athens. The autonomous entry to this apartment is made through a ramp. Upon entry, one encounters the apartments’ double height space corresponding to the living room area. The marble floor of the living room area is almost equal with the deck of the inner courtyard, a wooden floor that protrudes in the apartment serving as an extended landing for the staircase that leads to its first floor. In the single height area of the ground floor, the dining room and kitchen area are to be found. The fireplace is formed by two parallel slabs of concrete –it is embedded in a gypsum board wall that includes slots for air-conditioning and lighting. The bed on the first floor is kept at a distance from the inner balcony so as to secure privacy for the owners upstairs. Apart from the bed, no other furniture is meant to occupy the first floor –wardrobes are meant to occupy the perimeter of the space, demarcating the bath area.

  • Status Completed
  • Year 2002 - 2007
  • Location Nea Smyrni, Attica
  • Photos

    Erieta Attali

  • Credits Contractor:
    Vangelis Michail

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Το διαμέρισμα καταλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας που σχεδιάσαμε στη Νέα Σμύρνη. Κάθετα στην κατεύθυνση εισόδου και προστατευμένη πίσω από έναν τοίχο, βρίσκεται η σκάλα ανόδου στον πρώτο όροφο, στο πατάρι που διατηρεί οπτική επαφή με τον διώροφο χώρο του καθιστικού. Απέναντι από τη σκάλα, και κάτω από το πατάρι, διατάσσεται η τραπεζαρία. Την πλάτη του διαμερίσματος στο ισόγειο διαμορφώνει η κουζίνα, παράλληλα με το τραπέζι. Η πόρτα πρόσβασης στο γειτονικό ιδιωτικό γκαράζ ενσωματώνεται σε αυτήν την κουζίνα, καθώς εντάσσεται στη σειρά των ντουλαπιών της. Στην απέναντι πλευρά, το τζάκι ορίζεται από δύο παράλληλες πλάκες από μπετόν –η χαμηλότερη δείχνει λόγω του ύψους της να ακουμπά στον αναβαθμό του ξύλινου δαπέδου, αναβαθμό κάτω από τον οποίο βρίσκονται ενδοδαπέδια θερμαντικά σώματα. Η αυλή του διαμερίσματος στον ακάλυπτο αποτελεί προέκταση της κοινόχρηστης εισόδου της πολυκατοικίας –αποτελεί και οπτική συνέχεια της με μια μεγάλη διώροφη τζαμαρία. Η θέση του κρεβατιού σε αρκετή απόσταση από το στηθαίο του παταριού εξασφαλίζει ιδιωτικότητα στο πρώτο όροφο ο οποίος εκτός από το κρεβάτι δεν καταλαμβάνεται από άλλα έπιπλα. Πίσω από το κρεβάτι εκτείνονται οι ντουλάπες και το λουτρό σε γραμμική διάταξη.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2002 - 2007
  • Τοποθεσία Νέα Σμύρνη, Αττική
  • Φωτογραφίες

    Εριέτα Αττάλη

  • Συντελεστές έργου Κατασκευή:
    Βαγγέλης Μιχαήλ