Apartment renovation in central Athens

This 50s apartment building is distinguished by its variety of uses: It is very close to the most central square in Athens, Syntagma Square and this explains its liveliness, particularly noticeable as you go up to the 4th floor, reaching the renovated apartment -the succession of open doors, workshops, commercial uses emulate a city that has entered the building. The block of flats is the acute end of a building block, which gives plenty of light on its three sides, but at the same time results in the trapezoid shape of the floor plan. In the zone that leads to the small alleyway in the back, the lighting gradually decreases significantly, so it was decided to remove all the internal walls and insert into that zone a freestanding bath. The differentiation of this “island” is also emphasized by the way it is made: with metallic frames and reinforced glass it forms both the shower and the back of the kitchen. In the same sense, the wash basin is placed in cantilevered orange bench that is a continuation of the wooden headboard of the bed. Similarly cantilevered are the bedside tables on either side of the bed –made of a circular section with reinforced glass, they are fixed at a short distance from the headboard itself.

  • Status Completed
  • Year 2016 - 2017
  • Location Athens, Greece
  • Photos

    Julia Klimi

  • Credits Contractor:
    Kostas Pongas

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας

Η πολυκατοικία αυτή του ‘50 διακρίνεται για την ποικιλία χρήσεων της: Βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και αυτό εξηγεί τη ζωντάνια της, ιδιαίτερα αισθητή καθώς ανεβαίνεις στον 4ο όροφο, στο διαμέρισμα που ανακαινίστηκε –η διαδοχή από ανοικτές πόρτες, εργαστήρια, εμπορικές χρήσεις είναι σαν να έχει εισχωρήσει η πόλη μέσα στο κτίριο. Η πολυκατοικία αποτελεί την οξεία απόληξη ενός οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που προσδίδει άπλετο φωτισμό από τις τρεις πλευρές της, αλλά την ίδια στιγμή έχει ως αποτέλεσμα το παράγωνο σχήμα της κάτοψης. Στη στενόμακρη ζώνη που επικοινωνεί με τον μικρό ακάλυπτο της πολυκατοικίας, ο φωτισμός από την πρόσοψη και μετά σταδιακά ελαττώνεται σημαντικά, οπότε αποφασίστηκε η απομάκρυνση όλων των εσωτερικών τοιχοποιιών και η παρεμβολή στη ζώνη αυτή ενός λουτρού που να στέκει ως νησίδα, χωρίς να φτάνει μέχρι το ταβάνι του χώρου. Η διαφοροποίηση αυτής της νησίδας τονίζεται και από τον τρόπο που αυτή κατασκευάζεται: με μεταλλικές διατομές και οπλισμένο γυαλί σχηματίζει τόσο το ντους όσο και –πίσω του- τη μία πλευρά της κουζίνας. Στην ίδια λογική, ο νιπτήρας τοποθετείται σε ένα αιωρούμενο πορτοκαλί έπιπλο που αποτελεί συνέχεια από το ξύλινο κεφαλάρι του κρεβατιού. Εξίσου αιωρούμενα είναι τα κομοδίνα εκατέρωθεν του κρεβατιού –κυκλικά με οπλισμένο γυαλί, στηρίζονται σε μικρή απόσταση από το ίδιο το κεφαλάρι.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2016 - 2017
  • Τοποθεσία Αθήνα, Ελλάδα
  • Φωτογραφίες

    Τζούλια Κλήμη

  • Συντελεστές έργου Κατασκευή:
    Κώστας Πόγκας