Fog house

We are imagining a cold winter night. The exhaust of the car after ignition at the driveway, the dewiness of the surrounding forest, the glistening pool at the background and the flames of the glass fireplace, built in the street façade. This overlapping of fire and water creates a layered image where the limits of hot and cold are blurred: the heated outdoor pool’s evaporation replicates the effect of warmness at the background. In this residence that spans parallel to the coast in Chalkidiki, a pergola extends to all sides of the house, accommodating vehicle entry, parapet for guests, living room’s roof and outdoor shaded areas. The bedroom areas at the upper floor retain a completely blank façade towards the guest who upon entry, descends gradually within the sloped landscape.

  • Status Ongoing
  • Year 2017 -
  • Location Chalkidiki

Κατοικία στη Χαλκιδική

Η παραθαλάσσια αυτή κατοικία επιχειρεί το μέγιστο δυνατό ανάπτυγμα του οικοπέδου παράλληλα με την ακτογραμμή. Βασικό της στοιχείο μια πέργκολα που ελίσσεται από την πίσω της πλευρά μέχρι την όψη προς τη θάλασσα: Στην πίσω πλευρά σχηματίζει μια τραπεζοειδή στέγαση οχημάτων με εκκίνηση έναν αναλημματικό πέτρινο τοίχο του περιβάλλοντα χώρου, γίνεται προστέγαστρο εισόδου, μεσολαβεί μεταξύ των δύο ορόφων και τέλος προεκτείνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της όψης προς τη θέα. Όντας στο καθιστικό, τα ξύλινα πηχάκια αυτής της πέργκολας (το ταβάνι του εσωτερικού αυτού χώρου) μοιάζουν να εκτείνονται χωρίς διακοπή στον στεγασμένο εξωτερικό χώρο (στη ζώνη όπου αφήνουν μικρά κενά αέρα μεταξύ τους), παράλληλα με τη γραμμική πισίνα. Η παραλληλία της πέργκολας, της πισίνας και των ορόφων της κατοικίας τονίζονται με ένα στενόμακρο οριζόντιο άνοιγμα στην πίσω όψη: ένα τζάκι με γυάλινη πλάτη προς την πρασιά, καδράρει οπτικά για τον εισερχόμενο τον παράδοξο συνδυασμό της φωτιάς με φόντο το υδάτινο στοιχείο της πισίνας.

  • Κατάσταση Τρέχον
  • Χρονολογία 2017 -
  • Τοποθεσία Χαλκιδική