Cascade Hotel, Chalkidiki

This new hotel is designed in an olive grove with views towards the sea. Its focus will be its restaurant, since its owners already own a highly successful restaurant in Thessaloniki. Therefore this new culinary destination in Elia Nikitis, in Chalkidiki, is differentiated from the hotels that happen to have a restaurant. The gourmet culture not only gives primacy to the new restaurant (first impression upon arrival), it also introduces the food culture within the room itself: local specialties are featured on the interior (a display of unique items that reverses the typical concealment of generic products in a mini bar) and eating areas claim particular importance in each room. The restaurant, open only for dinner to the general public, redefines luxury by introducing extensive shallow water surfaces. Between the restaurant and rooms, front of house areas (including an impressive pool) are to be found. Higher up on the slope, 15 rooms retain a low profile with their single floor arrangement, ensuring unobstructed views towards the sea. Landscape becomes here paramount, maintaining the natural ground between the buildings, introducing green roofs and by recessing the facades –with their slim profiles towards the view, the rooms look as if they are shadows in the olive grove.

  • Status Preliminary Design
  • Year 2014 - 2015
  • Location Elia, Chalkidiki

Ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

Το νέο αυτό ξενοδοχείο σχεδιάζεται μέσα σε έναν ελαιώνα γύρω από ένα εστιατόριο. Αυτό αποτελεί τον πυρήνα του, τη βασική αναφορά των πελατών του μιας και οι ιδιοκτήτες του έχουν ήδη γίνει γνωστοί για εστιατόριο τους στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς ο νέος αυτός γαστρονομικός προορισμός στην Ελιά Νικήτης στη Χαλκιδική διαφοροποιείται από τα ξενοδοχεία που έχουν και από ένα εστιατόριο. Η κουλτούρα της εστίασης δίνει όχι μόνο την πρωτοκαθεδρία στο εστιατόριο (αποτελεί με την άφιξη την πρώτη εικόνα) αλλά και εισάγει την έννοια του φαγητού στα ίδια τα δωμάτια: εμβληματικά εδέσματα κάνουν εκεί αισθητή την παρουσία τους (πέρα από ένα κλειστό mini bar) και ο χώρος φαγητού αποκτά ιδιαίτερη σημασία για κάθε δωμάτιο. Το εστιατόριο, ανοικτό μόνο τα βράδια στο ευρύ κοινό, επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας με το φαγητό ανάμεσα σε επιφάνειες ρηχού νερού. Μεταξύ του εστιατορίου και των δωματίων μεσολαβούν τα κοινόχρηστα του ξενοδοχείου με την πισίνα. Ψηλότερα στην πλαγιά τα 15 δωμάτια είναι όλα σχεδόν ισόγεια, εξασφαλίζοντας για το σύνολο τους ανεμπόδιστες θέες προς τη θάλασσα. Πρώτιστο μέλημα η ένταξη του συνόλου στο τοπίο, κάτι που επιτυγχάνεται με τη διατήρηση της φυτεμένης με ελιές πλαγιάς μεταξύ των κτιρίων, τη φύτευση των δωμάτων τους και τον χειρισμό των όφεων τους: Ιδωμένα από χαμηλά τα δωμάτια παρουσιάζουν στην πρόσοψη τους ένα λεπτό προφίλ που με την υποχώρηση της γυάλινης όψης τους εξασφαλίζουν ότι θα διακρίνονται μόνο ως μια σκιά, κάτι το ελάχιστο.

  • Κατάσταση Προμελέτη
  • Χρονολογία 2014 - 2015
  • Τοποθεσία Ελιά, Χαλκιδική