Hotel in Santorini

In the landscape we face, Aegean Sea and the characteristic sunset of Oia unfold. The bright blue sea, the fragile aspa, the golden colored plants and the dark stones, form a landscape as unique as Santorini itself. The hotel was designed with respect to this particular place. The rooms, made of stone, have been shaped to face the sun as it sets, with private pools that further enhance the sense of “insularity”, creating a virtual continuity of the sea inside the room. As the sunset invades the space, it sparkles, as it reflects on the specially designed metal surfaces of the bathroom, and thus follows the guest through all his activities.

The public areas of the building are divided into two categories. The first and most extrovert, is the communal swimming pool that occupies the main building’s roof and offers an unobstructed view of the Aegean Sea.  Located at its’ center, sunken and surrounded by water, is designed the pool bar, alive throughout the day, as water strongly encircles it.

Finally, a much more introvert and private activity takes place at the hotel’s spa. From the moment of entering the space, the user’s senses are enhanced. The tangible and the intangible here coexist, as the user enters a space full of steaming water and dark, massive rocks. Passing through all the typical activities of a spa, the guest arrives at the heated indoor pool, where the boundaries between private and non-private are no longer distinct. Under a large dome and in the large pool, small concrete ‘’baskets’’ are immersed into the water, allowing the user to exist virtually in the pool without even getting wet.

The overall approach focuses on designing a hotel where the guest has the ability to completely isolate and search for the landscape elements that will inspire him, but also the opportunity to co-exist – always around water – with others who are maybe searching for the same.

  • Status Ongoing
  • Year 2019 - 2021
  • Location Santorini
  • Collaborators Maria Barkonikou, Chaido Kaproulia, Charitini Gritzali, Eirini Psarrou
  • Landscape Designer Karolos Hanikian
  • Credits Contractor:
    DORIKI TECHNIKI SA

Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Στο τοπίο μπροστά μας ξεδιπλώνεται το μπλε του Αιγαίου και το πλέον χαρακτηριστικό ηλιοβασίλεμα της Οίας. Το έντονο μπλε της θάλασσας, η εύθραυστη άσπα, τα χρυσοκίτρινα χαμηλά φυτά και η σκουρόχρωμη πέτρα διαμορφώνουν ένα τοπίο τόσο μοναδικό όσο και η ίδια η Σαντορίνη. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε με άξονα το σεβασμό στον ιδιαίτερο αυτό τόπο. Τα δωμάτια, κατασκευασμένα από πέτρα, διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να αντικρίζουν τον ήλιο καθώς δύει,  με ιδιωτικές πισίνες που ενισχύουν ακόμη πιο πολύ την αίσθηση της ‘’νησιωτικότητας’’, δημιουργώντας μία εικονική συνέχεια της θάλασσας προς το δωμάτιο. Έτσι το ηλιοβασίλεμα εισβάλλει στο δωμάτιο, δημιουργεί ιριδισμούς καθώς αντανακλά στις ειδικά σχεδιασμένες μεταλλικές επιφάνειες του λουτρού, και έτσι κατακλύζει τον κάτοικο, σε όλες τις δραστηριότητές του.

Οι κοινόχρηστοι χώροι του κτιρίου, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη και πλέον εξωστρεφής, δεν είναι άλλη παρά η κοινόχρηστη πισίνα, που καταλαμβάνει το δώμα του κυρίως κτιρίου, και έχει ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο. Στο κέντρο της, βυθισμένο και περικυκλωμένο από νερό, βρίσκεται το pool bar, ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, με την ισχυρή επιβολή του νερού να το περικυκλώνει.

Τέλος, μια πιο εσωστρεφής και ιδιωτική δραστηριότητα, λαμβάνει χώρα στο σπα του ξενοδοχείου. Από τη στιγμή της εισόδου κιόλας στο χώρο, οι αισθήσεις του χρήστη εντείνονται. Το υλικό και το άυλο εδώ συνυπάρχουν, καθώς ο χρήστης εισέρχεται σε ένα χώρο με νερό που ατμίζει και σκουρόχρωμους ογκώδεις βράχους να τον περικυκλώνουν. Περνώντας από όλες τις κλασσικές δραστηριότητες ενός spa, καταλήγει στην εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, στην οποία τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και μη, δεν είναι πλέον διακριτά. Κάτω από ένα μεγάλου ύψους θόλο και μέσα στην μεγάλη πισίνα, μικρές σκάφες από σκυρόδεμα βυθίζονται στο νερό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να βρίσκεται εικονικά μέσα στην πισίνα, χωρίς όμως καν να βρέχεται.

Η συνολική προσέγγιση εστιάζει στο σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου όπου ο χρήστης έχει τη δυνατότητα της απόλυτης απομόνωσης και αναζήτησης  των στοιχείων  του τοπίου που θα τον συγκινήσουν αλλά και την ευκαιρία να συνυπάρξει – πάντα γύρω από το νερό –  με άλλους που ενδεχομένως αναζητούν το ίδιο.

  • Κατάσταση Τρέχον
  • Χρονολογία 2019 - 2021
  • Τοποθεσία Σαντορίνη
  • Συνεργάτες Μαρία Μπαρκονίκου, Χάιδω Καπρούλια, Χαριτίνη Γκρίτζαλη, Ειρήνη Ψαρρού
  • Landscape Designer Κάρολος Χανικιάν
  • Συντελεστές έργου Κατασκευή :
    ΔΩΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ATE