Residence in Alimos

This house was designed for two related families that until then had been living in adjoining apartments. In their new house in Alimos, a pool reestablishes this proximity while acting also as a demarcating limit. Next to this pool on the first floor a cantilevered deck offers views towards the surrounding trees, simulating an experience one would normally have from a ground floor. Facing the pool and deck the living room of the second house is partly submerged under the water’s surface. The living areas of the first house are placed underneath, on the ground floor. The visitor opens a high orange door and a skylight offers glimpses of the roof slab that covers the pool. Then follows a hinged space under the inclined bottom of the pool, a space that becomes gradually higher before leading to the living area. Large openings connect the street with the backyard on the ground floor. The bedrooms of this residence are stacked on the other side of the pool while the bedrooms of the second house are placed above its living area, towards the street.

  • Status Completed
  • Year 2001 - 2004
  • Location Alimos, Attica
  • Collaborators Architect Ioannis Exarchou
  • Photos

    Erieta Attali

Κατοικία στον Άλιμο

Η διπλοκατοικία αυτή σχεδιάστηκε για δύο συγγενικές οικογένειες που ζούσαν πιο πριν σε γειτονικά διαμερίσματα. Η νέα τους κατοικία στον Άλιμο ενώνει και χωρίζει τις δύο οικογένειες με μια πισίνα. Στη ζώνη αυτή νερού που είναι τοποθετημένη στον πρώτο όροφο προσαρτάται από τη μια μεριά ένα deck και από την άλλη (προς τη μεριά του δρόμου) το καθιστικό της δεύτερης κατοικίας, βυθισμένο μερικώς σε σχέση με τη στάθμη του νερού και του deck. Το καθιστικό της πρώτης κατοικίας αναπτύσσεται στο ισόγειο τόσο κάτω από το καθιστικό της δεύτερης κατοικίας όσο και κάτω και από την πισίνα: μετά από την είσοδο του επισκέπτη από μια μεγάλη πορτοκαλιά πόρτα ένας ψηλοτάβανος μικρός χώρος επιτρέπει φυγές (μέσω φεγγίτη) στην πλάκα που καλύπτει την απαρχή της πισίνας και μετά ακολουθεί ένας χώρος μεταβλητού ύψους, κάτω από τον πυθμένα της πισίνας. Ακολουθεί ένα ψηλοτάβανο καθιστικό με τζάκι και μεγάλες τζαμαρίες να εξασφαλίζουν τη διαμπερότητα της μπροστινής με την πίσω αυλή.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2001 - 2004
  • Τοποθεσία Άλιμος, Αττική
  • Συνεργάτες Αρχιτεκτονικό γραφείο Γιάννη Εξάρχου
  • Φωτογραφίες

    Εριέτα Αττάλη