Residence in Glyfada

This house is placed on the corner of an oblong site so as to maximize the garden area. This positioning resulted in having two of its sides blank and in placing the staircase and elevator on these adjoining walls. A generous linear skylight above the staircase accentuates movement and offers ample light in this interior zone that would otherwise be dark. On the ground floor extensive glazed surfaces define the living room, dining room and kitchen. These are arranged in an open, fluid scheme leaving only a travertine wall with recessed sliding doors to separate the kitchen. The three bedrooms are located on the first floor including an open air patio between the two children bedrooms. The façade is screened by a double height shading device by aluminium, one that protects from the western sun and prying eyes. Placed on a certain distance from the façade this screen deflects entry, wrapping it around it as a ramped path and prolongs expectation.

  • Status Completed
  • Year 2002 - 2006
  • Location Glyfada, Attica
  • Collaborators Architect Ioannis Exarchou
  • Photos

    Erieta Attali

Κατοικία στην Γλυφάδα

Η μονοκατοικία αυτή εφάπτεται στις δύο πλευρές του οικοπέδου της, λόγω των διαστάσεων και της γεωμετρίας του οικοπέδου. Κάτι που οδήγησε στη μετακίνηση της σκάλας και του ανελκυστήρα κατά μήκος της μίας από τις δύο αυτές μεσοτοιχίες και του φωτισμού τους από έναν γραμμικό φεγγίτη. Οι εκτενείς τζαμαρίες του ισογείου ορίζουν το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Ένας τοίχος από τραβερτίνο με συρόμενες πόρτες εξασφαλίζει κατά περίπτωση την απομόνωση της κουζίνας από την τραπεζαρία και το καθιστικό. Τα τρία υπνοδωμάτια της κατοικίας βρίσκονται στον δεύτερο όροφο, με έναν υπαίθριο χώρο να μεσολαβεί μεταξύ των δύο παιδικών υπνοδωματίων. Ένα πέτασμα από αλουμινένιες περσίδες προστατεύει την όψη από τον δυτικό ήλιο και προσφέρει ιδιωτικότητα. Η ελεύθερη τοποθέτηση του σε απόσταση από τη δυτική όψη επιτρέπει στην πορεία εισόδου να ελιχθεί γύρω του με τη μορφή μιας ράμπας.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2002 - 2006
  • Τοποθεσία Γλυφάδα, Αττική
  • Συνεργάτες Αρχιτεκτονικό γραφείο Γιάννη Εξάρχου
  • Φωτογραφίες

    Εριέτα Αττάλη