Residence in Politeia

Quite expectantly, from this strongly sloped plot perched on the mountain side, this house would have impressive views towards the city. What was not foreseen was how this view would shape the house itself. How that is we would allow its design to be influenced by this view, instead of parachuting a well proportioned, autonomous building/object that benefited from a good view. It is with this in mind, that we proposed an “elevated platform” on the ground floor –upon it a large balcony, plants, the living room, the dining room, the kitchen and the pool are to be found. The platform forms the base of sight and only the two side walls insulating the neighbors, frame the view -however, the distance between them is such that they tend to hide in the limits of peripheral vision: In the sixteen meters span no column interrupts this view and only an unfolding of the glass facade shapes the interior space. This platform defines quite literally at its shadow the rest of the house, with the bedrooms below, offered access to the garden and one additional storey bellow, all ancillary functions.

  • Status Ongoing
  • Year 2017 -
  • Location Athens
  • Credits Contractor:
    Kallidomo

Κατοικία στην Πολιτεία

Ήταν δεδομένο ότι από το έντονα επικλινές οικόπεδο του, το υπερυψωμένο αυτό σπίτι θα είχε εντυπωσιακή θέα προς τη Νέα Κηφισιά. Αυτό που δεν ήταν δεδομένο ήταν πώς η θέα αυτή θα μπορούσε να καθορίσει το ίδιο το σπίτι. Πώς δηλαδή αυτό θα σχεδιαζόταν γύρω από τη θέα και όχι τόσο ως ένα κτίριο/αντικείμενο που παραλλήλως απολαμβάνει και καλή θέα. Είναι με αυτό το σκεπτικό που προτείναμε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στο ισόγειο –εκεί μαζεμένα, θα βρίσκεις μια μεγάλη βεράντα, φυτά, σαλόνι, την τραπεζαρία, την κουζίνα και την πισίνα. Η πλατφόρμα σχηματίζει τη βάση της θέας και μόνο οι πλευρικοί προς τους γείτονες τοίχοι την καδράρουν -είναι πάντως τέτοια η μεταξύ τους απόσταση που αυτοί τείνουν να χάνονται στα όρια της περιθωριακής όρασης: Στα δεκαέξι μέτρα γεφύρωσης του ισογείου κανένα υποστύλωμα δεν διακόπτει τη ματιά αυτή και μόνο μια αναδίπλωση της τζαμαρίας πλάθει, κάπως άυλα, τον εσωτερικό χώρο. Στην σκιά της πλατφόρμας αυτής διαμορφώθηκε η υπόλοιπη κατοικία, με τα υπνοδωμάτια χαμηλότερα να παρέχουν έξοδο στο έδαφος από τα πλαϊνά όρια του οικοπέδου και τους βοηθητικούς χώρους μια ακόμα στάθμη χαμηλότερα.

  • Κατάσταση Τρέχον
  • Χρονολογία 2017 -
  • Τοποθεσία Αθήνα
  • Συντελεστές έργου Κατασκευή :
    Kallidomo