Loading... 0%

Residence in Saronida

In this steeply inclined site with sweeping views, a pool extends parallel to the contours of the ground. Immediately behind this pool and enclosed behind a glass façade, all living areas are deployed in an open arrangement. Their continuity is interrupted only by a covered courtyard, disclosed to the visitor upon his entry to the house. Having turned left and traversing the living room and dining room, one reaches a second, open-air terrace. The horizontal panoramic view from the ground floor corresponds to the linear pool while on the first floor the same view is framed independently by the three bridges that are placed perpendicular to the pool. These bridges contain bedrooms; they connect to the rock behind through planted private courtyards and hover above the entry to the house. One may also approach the southern terrace from the back, passing underneath the three bridges that allow slots of light in-between. As one reaches the bedrooms, the glass connecting corridors momentarily allow views of the sea and the mountain.

  • Status Completed
  • Year 2008 - 2012
  • Location Saronida, Attica
  • Photos

    Erieta Attali

Κατοικία στη Σαρωνίδα

Στο έντονα κατωφερικό οικόπεδο με εντυπωσιακή θέα, μια πισίνα εκτείνεται παράλληλα με τις υψομετρικές. Πίσω της, κατά μήκος μιας γυάλινης πρόσοψης, αναπτύσσονται σε ενιαία διάταξη οι χώροι διημέρευσης. Μόνη παρεμβολή στη διάταξη τους, μια μικρή στεγασμένη αυλή που αντικρίζει ο επισκέπτης ανοίγοντας την πόρτα εισόδου. Στο άκρο των χώρων διημέρευσης, στη νότια πλευρά του οικοπέδου, μια δεύτερη προστατευμένη από τον άνεμο αυλή στεγάζεται εν μέρει από έναν πρόβολο. Αν στο ισόγειο το πανοραμικό οριζόντιο καδράρισμα της θέας συναγωνίζεται το μήκος της πισίνας, στον όροφο τα υπνοδωμάτια επιστρέφουν σε ένα ιδιωτικό καδράρισμα –εκτείνονται κάθετα προς την πισίνα ακουμπώντας σαν γέφυρες πάνω από τους χώρους διημέρευσης. Κάθε γέφυρα έχει το δικό της κήπο στο πίσω μέρος της -ένα φυτεμένο τμήμα της πλαγιάς. Οι γέφυρες ενώνουν την κατοικία με τον βράχο –η διαδρομή πίσω από την κατοικία διακόπτεται από σχισμές φωτός. Περνώντας από το ένα υπνοδωμάτιο στο άλλο περνά κανείς από τη μία γέφυρα στην άλλη –οι συνδετικοί τζαμένιοι διάδρομοι δίνουν στιγμιαία φυγές προς τη θάλασσα (μπροστά) και το βουνό (πίσω).

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2008 - 2012
  • Τοποθεσία Σαρωνίδα, Αττική
  • Φωτογραφίες

    Εριέτα Αττάλη