The Triplex Apartments

The owners’ goal for this three-story building was a lightweight architecture of thin profiles, instead of a prevalent approach that interprets modernism as a set of monolithic gray volumes with smaller openings. At the same time we would like to retain for these triplex apartments the impression of a single residence, so the motif of repetitive balconies should be avoided. Our proposal is to use glass partitions so as to unify balconies of slim profiles and dynamic placement -a reference both to Takis Zenetos’ graceful apartment buildings and Richard Neutra’s Case Study Houses. The experience of a single residence is pursued by the incorporation of a double height planted patio on the ground floor (seeking to merge the garden with the building in Filothei, a suburb that is particularly distinguished by its gardens) but also with the formation of a double height living area, capable of maximizing the view of the trees of the garden.

  • Status Ongoing
  • Year 2018 -
  • Location Athens
  • Credits Contractor:
    Berios SA

Tριπλοκατοικία στη Φιλοθέη

Στόχος των ιδιοκτητών για αυτήν την τριπλοκατοικία ήταν μια αρχιτεκτονική ελαφριά, μακριά από μια επικρατούσα, πρόσφατη προσέγγιση που πριμοδοτεί μονολιθικούς γκρίζους όγκους με ανοίγματα. Παράλληλα η τριπλοκατοικία αυτή ιδανικό θα ήταν να διαθέτει χαρακτηριστικά μονοκατοικίας -συνεπώς η επαναλαμβανόμενη διάταξη μπαλκονιών πολυκατοικίας θα έπρεπε να αποφευχθεί. Η πρόταση μας είναι να ενοποιήσουμε λεπτούς εξώστες με γυάλινα πετάσματα -μια αναφορά στην αρχιτεκτονική του Τάκη Ζενέτου αλλά και στα Case Study Houses του Richard Neutra. Τα χαρακτηριστικά μονοκατοικίας υπογραμμίζονται με την ενσωμάτωση ενός διώροφου φυτεμένου αίθριου στο ισόγειο (επιδιώκοντας την αλληλεπίδραση του κήπου με το κτίριο σε ένα προάστιο που διακρίνεται προπαντός για το πράσινο του) αλλά και με τον σχηματισμό ενός διώροφου χώρου διημέρευσης, ικανού να μεγιστοποιεί τη θέα προς τα δέντρα του κήπου.

  • Κατάσταση Τρέχον
  • Χρονολογία 2018 -
  • Τοποθεσία Αθήνα
  • Συντελεστές έργου Κατασκευή :
    Berios SA