Loading... 0%

Villa Bordeaux in Fira, Santorini

Villa Bordeaux occupies a prominent location in the center of Fira with impressive views towards the caldera. The renovation of this historical building aimed in achieving a hotel of few rooms next to a new outpost of the established La Colline restaurant in Moscow. While designing we were inspired by Frangomachalas, the quite small historic part of Fira built by the Venetians, featuring a refined architecture of thick ochre walls and metal doors. A departure from the all white Cycladic aesthetic, the hotel also explores instilling a modern approach within the traditional vocabulary. In the reception hall, a lighting installation relates to the western view towards the caldera, the flickering reflection of the sun in the sea. From there, access is granted to the two ground floor rooms (to the left) as well as to La Colline Privé (to the right), the indoor restaurant that retains the existing double barrel vault, filtered by a metal screen. The western room on the ground floor features a central island unit that combines bed and bath -a floating arrangement that echoes the position of the volcano within this island. The two other rooms are located at the lower floor -built at an earlier stage- where cavernous vaults predominate, shaping a more complex and organic plan. On the exterior, one descends in order to arrive at La Colline, the outdoor restaurant, placed along the rim of the cliff. Adjacent to this, a bar is shielded by a curvilinear wooden pergola while some steps down, the redesign of the pool offers a more dynamic shape, a privileged area from which one may fully comprehend what made the caldera view so famous.

  • Status Completed
  • Year 2013 - 2016
  • Location Santorini, Cyclades
  • Photos

    Mplusm, Chistos Drazos, Yiannis Anagnostaras

Villa Bordeaux στα Φηρά, Σαντορίνη

Η Villa Bordeaux στο κέντρο του μετώπου των Φηρών, ξεχωρίζει όχι μόνο για την κλίμακα της αλλά και για τον τρόπο που κρεμιέται θαρρείς προς την καλντέρα. Είναι ένα περίοπτο ιστορικό κτίριο με σταυροθόλια εσωτερικά, κατασκευασμένο σε φάσεις και με εκτενή περιβάλλοντα χώρο. Στην ανακαίνιση του δεν εμπνευστήκαμε από την ολόλευκη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Απεναντίας, αναζητήσαμε αναφορές στον Φραγκομαχαλά, στο περιορισμένο ιστορικό τμήμα των Φηρών που είχαν κατασκευάσει οι Ενετοί. Εκεί είναι που συναντούμε μια αρχιτεκτονική χοντρών τοίχων από θηραϊκή άσπα (με παρεμβολή ενδιαμέσως από μικρά πετραδάκια για καλύτερη πρόσφυση) και μεταλλικές πόρτες βαμμένες σκούρο καφέ. Η ανακαίνιση είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου λίγων δωματίων δίπλα στο νέο παράρτημα του κορυφαίου εστιατορίου La Colline της Μόσχας. Στο χολ εισόδου της Villa Bordeaux που καδράρει τη θέα προς το ηλιοβασίλεμα, κρεμαστά led προσομοιάζουν τις λάμψεις του ήλιου πάνω στη θάλασσα. Από τον χώρο αυτό είναι δυνατή η πρόσβαση τόσο στα δύο δωμάτια του ισογείου (αριστερά) όσο και στο εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, στο La Colline Privé (δεξιά). Το εστιατόριο αυτό φιλτράρεται από μεταλλικές διάτρητες πόρτες και διατηρεί τα σταυροθόλια του κτιρίου. Το δυτικό δωμάτιο του ισογείου οργανώνεται γύρω από μια νησίδα που περιλαμβάνει το κρεβάτι και το λουτρό -η νησίδα αυτή λειτουργεί σε αντιστοιχία με τη σχέση του νησιού με το ηφαίστειο. Τα άλλα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται στον κάτω όροφο που χαρακτηρίζεται από επάλληλους θολωτούς χώρους μιας πιο οργανικής διάταξης. Στον εξωτερικό χώρο αναπτύσσονται το εστιατόριο La Colline, το μπαρ και η πισίνα.

  • Κατάσταση Ολοκληρωμένο
  • Χρονολογία 2013 - 2016
  • Τοποθεσία Σαντορίνη, Κυκλάδες
  • Φωτογραφίες

    Mplusm, Χρήστος Δράζος, Γιάννης Αναγνωσταράς