Cypress house

The guiding principle here is the intersection of the house with the ground itself, how building and garden are connected. Instead of a simple, prominent building, this house ensures that the entire ground floor becomes a continuation of the tallest part of the plot. The ground floor of the U shaped dwelling may be perceived as a cantilever towards the road but it essentially constitutes a rectangular extension of an existing ground contour. In this way the idea of ​​the garden is not limited to a perimeter plantation of the building but is reintroduced with its planted roofs and with a large inner courtyard that mediates with the elevated line of cypress trees which pre-existed towards the western limit of the site. This courtyard is revealed to the visitor after entering the residence and becomes the visual background image for the living room, dining room, kitchen and playroom. With this courtyard, the residence belongs to the ground and at the same time it acquires a free plan with plenty of light. In this way landscape design is not a mere addition, an afterthought but a central gesture for the home. Above this basic level of the ground floor we have placed a clean rectangle housing all bedrooms with perimeter wooden blinds: a box in dialogue with the neighboring cypress logs, as they already create a “natural barrier” towards West. The fencing with the slits between its metal elements maintains a common vocabulary with this raised box, thus composing a dialogue between foreground and background. The box of bedrooms with the clear geometric outline hosts small courtyards that mark interior circulation: behind the vertical filters that offer privacy and shading, small planted areas offer visual focus and depth for the interiors. The master bedroom with the other three children’s bedrooms is clearly separated by the intersection of the staircase and elevator shaft. Below the ground floor there are auxiliary uses and parking areas.

  • Status Ongoing
  • Year 2019 - 2021
  • Location Athens
  • Collaborators Evangelia Derdemezi, Dora Datsopoulou, Iliana Gartsiou, Paris Besinis, Ireni Psarrou, Marina Filipopoulou, Chaido Kaproulia
  • Landscape Designer Helli Pangalou
  • Credits Contractor:
    Bitsos Development SA

Κατοικία δίπλα στα κυπαρίσσια

Κύρια συνθετική ιδέα είναι το πώς η τομή της κατοικίας συνδυάζεται με το ίδιο το έδαφος, το πώς κτίριο και κήπος συνδέονται. Αντί δηλαδή για ένα απλό περίοπτο κτίριο, η κατοικία αυτή μεριμνά ώστε όλο το ισόγειο να αποτελεί μια συνέχεια του ψηλότερου τμήματος του οικοπέδου. Το ισόγειο  της κατοικίας σχήματος Π μπορεί να διατυπώνεται ως πρόβολος προς τον δρόμο αλλά ουσιαστικά αποτελεί την ορθογώνια προέκταση μιας υπάρχουσας υψομετρικής γραμμής. Με αυτόν τον τρόπο η ιδέα του κήπου δεν περιορίζεται σε μια περιμετρική φύτευση του κτιρίου αλλά επανέρχεται τόσο με τα φυτεμένα του δώματα αλλά και με μια ευμεγέθη εσωτερική αυλή που μεσολαβεί σε σχέση με το υπερυψωμένο έδαφος δυτικά στο οποίο διατηρούνται τα προϋπάρχοντα κυπαρίσσια μεγάλου ύψους. Η αυλή αυτή αποκαλύπτεται στον επισκέπτη μετά από την είσοδο του στην κατοικία και αποτελεί οπτική αναφορά για το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και το playroom. Με την αυλή αυτή η κατοικία εντάσσεται στο επικλινές έδαφος και ταυτόχρονα αποκτά διαμπερότητα και άπλετο φως. Με αυτόν τον τρόπο η ιδέα της φύτευσης δεν έχει «επιδερμικό» χαρακτήρα, αλλά εισχωρεί στο κέντρο της κατοικίας. Πάνω από τη βασική αυτή στάθμη του ισογείου τοποθετείται ένα καθαρό ορθογώνιο που στεγάζει όλα τα υπνοδωμάτια και διαθέτει περιμετρικές ξύλινες περσίδες: πρόκειται για ένα κουτί που «συνομιλεί» με τη σειρά των κορμών των κυπαρισσιών, έτσι όπως αυτά ήδη δημιουργούν ένα «φυσικό φράγμα» προς τη Δύση. Η περίφραξη με τις σχισμές ανάμεσα στα μεταλλικά στοιχεία της διατηρεί μια οπτική σχέση με το υπερυψωμένο αυτό κουτί, συνθέτοντας έτσι ένα διάλογο ανάμεσα στο πλησιέστερο και στο πιο απομακρυσμένο οπτικά επίπεδο. Το κουτί των υπνοδωματίων με το σαφές γεωμετρικά περίγραμμα την ίδια στιγμή φιλοξενεί μικρές αυλές που σηματοδοτούν τα λουτρά: ανάμεσα στις περσίδες της πρόσοψης που προσφέρουν ιδιωτικότητα και σκίαση, μικρές περιοχές φύτευσης προσφέρουν οπτικές φυγές και βάθος για τους εσωτερικούς χώρους. Το κυρίως υπνοδωμάτιο με τα υπόλοιπα τρία υπνοδωμάτια παιδιών διαχωρίζονται με σαφήνεια με την παρεμβολή του κατακόρυφου κόμβου κίνησης που περιλαμβάνει τη γραμμική σκάλα και το ασανσέρ. Κάτω από το ισόγειο αναπτύσσονται οι βοηθητικές χρήσεις και ο χώρος στάθμευσης.

  • Κατάσταση Τρέχον
  • Χρονολογία 2019 - 2021
  • Τοποθεσία Αθήνα
  • Συνεργάτες Ευαγγελία Δερδεμέζη, Ντόρα Ντατσοπούλου, Πάρης Μπεσίνης, Ηλιάννα Γκάρτσιου, Ειρήνη Ψαρρού, Ειρήνη Φιλιποπούλου, Χάιδω Καπρούλια
  • Landscape Designer Έλλη Παγκάλου
  • Συντελεστές έργου Κατασκευή:
    Bitsos Development SA